MICHAL PROKOP nastavuje tvář času i svým posluchačům. Vychází kompilace sedmnácti krásných nálezů Čas je šťastnej lhář / 1969–2021



novinka

Více než pětapadesát let na scéně, devět vysoce ceněných řadových alb, nespočet koncertů a statut rockové legendy – to je ve zkratce hudební kariéra zpěváka, skladatele, člena Beatové síně slávy i Síně slávy Cen Anděl Michal Prokopa. Je tedy nasnadě, že je rozhodně za čím se ohlížet. Prokop tak činí v roce svých sedmasedmdesátých narozenin s pro něj typickým stylem a šarmem prostřednictvím kompilace, či chcete-li pomyslného best of Čas je šťastnej lhář / 1969-2021. Novinka, jež zaujme sestavou písní, obalem i neotřelým videoteaserem, vychází na dvojitém vinylu, CD i digitálně. Rockový matador ji pokřtí společně se svou kapelou Framus Five a řadou zajímavých hostů (mj. Honza Hrubý s kapelou Kukulín, hudebník 7krát3 či Andy Cermak), 21. prosince v rámci svého tradičního vánočního koncertu, který letos bude hostit Forum Karlín.



„Když máte k dispozici maximálně 80 minut, do nichž chcete namíchat to, co za těch více než pětapadesát let považujete za nejpozoruhodnější, můžete vybrat buď co nejvíc z těch nejznámějších pecek a doplnit to nějak ostatním obsahem do vymezené stopáže, nebo se můžete snažit popsat svůj vývoj v muzice a samozřejmě i dech doby, ve které ty věci vznikaly. Já jsem dal jednoznačně přednost druhé z variant. Chtěl jsem, aby na albu byly zastoupené pecky ze všech mých devíti řadovek. A stejně se tam nevešlo všechno, čím bych se chtěl prezentovat. Ale to už je riziko subjektivního výběru vždy,“ vysvětluje Michal Prokop, jaký klíč zvolil při sestavování kompilace, na niž se vměstnalo celkem sedmnáct jeho krásných nálezů.

Slova výše napovídají, že na Čas je šťastnej lhář najdeme skladby mapující Prokopovu kariéru od suverénního soulu/rhythm-and-blues konce šedesátek přes legendární hudební monolit Město Er i skladby nezapomenutelnosti „yesterday“. Nechybí ale ani do celku skvěle zapadající fragmenty z velmi úspěšné „poúřednické“ kariéry až po předloňskou Mou vlast z poslední řadovky Mohlo by to bejt nebe, organicky navazující na všechno předchozí. 

Ač se to nabízí na první dobrou a obsah tomu v mnoha ohledech odpovídá, kompilace největších hitů není zcela správné označení. Michal Prokop si totiž na singlové posluchačské vějičky nikdy nehrál, fandové si však to zásadní vždy našli sami. A pro vybranou sestavu skladeb platí, že jde o ty více než pětapadesáti lety nahrávací a koncertní kariéry nejosvědčenější. „Ono to asi nakonec best of opravdu je i pro mě, nevím, asi bych našel i pár věcí, které považuji za best já sám a nevešly se tam, ale v zásadě si myslím, že tohle jsem opravdu já,“ dodává Prokop.

Jak je pro produkty se značkou MP charakteristické, hudební složku vždy skvěle a zajímavě doplňuje složka vizuální. A nic se na tom nemění ani v případě Čas je šťastnej lhář, když se o grafické ztvárnění kompilace již tradičně postarali Karel Haloun a Luděk Kubík (3.dílna). Ti využili jak obaly původních alb do dvacetistránkového bookletu, tak fotografii Ivana Prokopa v technologicky odvážném „zrcátkovém“ konceptu titulky. Ta nabízí střípky segmentovaný portrét Michala Prokopa a zároveň dává posluchačům šanci prozkoumat vlastní obličej v odrazu času, onoho Šrutova „šťastného lháře“. Zejména v „heavy“ vinylové verzi je pak „premiérové best of“ jedné z nejvýraznějších osobností české hudební scény skutečným artefaktem, který potěší sluch i zrak.

Potěchu sluchu i zraku slibuje ale i jeden z vrcholů tuzemského koncertního roku v podobě v úvodu zmíněného vánočního koncertu. Akce oblíbená pro svou jedinečnou atmosféru se letos po několika letech vrátí 21. prosince do Fora Karlín a její návštěvníci se mohou kromě křtu nové kompilace těšit také na hned několik zajímavých hostů. Mezi nimi se objeví třeba Honza Hrubý se skupinou Kukulín, inspirovanou knihami J. R. R. Tolkiena, který zde zároveň oslaví své 75. narozeniny. Chybět nebudou ani zástupci mladší generace, a to hudebník, skladatel a rapper 7krát3 či Andy Cermak, který je frontmanem Sunflower Caravan, součástí Framus Five a loni vydal sólový debut Secret December.

Chcete-li být při tom, doporučujeme s nákupem vstupenek příliš neváhat. Pořídit je můžete prostřednictvím sítě Ticketportal nebo Ticketmaster. Další informace ke koncertu i jiné aktuality pak najdete na oficiálním webu www.michalprokop.cz a facebookovém profilu.


Vloženo: 05.10.2023, martin

Související fotografie